Fotozuil

Fotozuil

Nadat de gemeente Eindhoven een grote investering heeft gedaan in de Flying Pins van Claes Oldenburg aan de Kennedylaan, ontstond er de vraag om ook een opdracht voor lokale kunstenaars. In 1998 is er het initiatief van de commissie Stadbeeld: Kunst in de buurt. Dus ook Kunst in de Kruidenbuurt. Ik schreef in op de prijsvraag. Nu is het natuurlijk een moeilijke zaak om een kunstobject te projecteren in een buurt die men binnen afzienbare tijd voor het grootste gedeelte gaat slopen en waarvan men nog niet precies weet hoe die er straks uit gaat zien. Mijn idee was een verplaatsbare fotozuil met zitbank en met de foto’s een beeld te geven hoe de buurt er qua bouw nu uitzag en van haar bewoners. De bouw zal in fases verlopen dus de zuil, zal ook met regelmaat verplaatst worden en voorzien van nieuw beeldmateriaal. De zuil is geplaatst in 2001 en verplaatst in 2003, 2007 en 2010.

Fotozuil 2001

Met de eerste versie was het idee om een soort van dwarsdoorsnede van de huizen en bewoners te maken.

Fotozuil 2003

De tweede versie van de zuil besloot ik te weiden aan de middenstanders in de Kruidenbuurt. Actief en niet meer actief, zoals De Kuster (fietsenmaker) en Van Grinsven, wiens kinderen nog een boekhandel drijven.

Fotozuil 2007

Voor deze versie van de zuil portretteerde ik een aantal bewoners of families in hun oude huis en in hun nieuwe huis. In sommige gevallen was het oude huis al gesloopt.

Fotozuil 2010

Deze keer wilde ik aan de slag met jeugd.  Ik had twee leeftijdscategoriën; de jongsten en de iets ouderen. Ze kregen de opdracht foto’s te maken van elkaar en van hun favoriete plekken in de buurt. Vooraf kregen ze een workshop van mij om een idee te krijgen hoe ze het aan konden pakken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *